Pärnu Meeting November 2014

Raeküla kool alustab laste tervise uurimist 14.11.14

 3517701t100hec8a

Pärnu Raeküla kool osaleb kolmeaastases rahvusvahelises Erasmus + programmis “Youth and Healthy Habits”, mis keskendub Euroopa teismeliste eluviiside uurimisele ja noorte terviseteadlikkuse tõstmisele.

http://www.parnupostimees.ee/2990613/raekula-kool-alustab-laste-tervise-uurimist

Ettevõtmise koordineerija on Prantsusmaa Lycée Saint Louis’ kool, samuti osalevad Eesti, Saksamaa ja Ungari koolid. Otsuse programmi rahastamise kohta tegi koordineeriva riigi rahvusagentuur ja rahastatakse seda Erasmus + programmist.

Sel nädalal toimub Raeküla koolis esimene kohtumine, kus Prantsusmaa, Saksamaa, Ungari ja Eesti õpetajad panevad viie päeva jooksul paika järgmiste aastate täpsustatud tegevuskava. Kokku on kolme aasta kohta plaanitud kaheksa kohtumist eri riikides, neist kuuel osalevad õpilasedki.

“Programmi teema on noored ja tervislikud käitumisharjumused ning see on mõeldud 14–17aastastele õpilastele,” seletas programmi Eesti koordinaator, Raeküla kooli direktor Liilia Oberg (pildil). “Tahame rääkida laste toitumis- ja liikumisharjumustest, sportimisest, energiajookide ja mõnuainete tarbimisega seotud ohtudest, söömishäiretest ja paljust muust, mis noorte edasist elu mõjutavad.”

Programmi koordinaator Christiane Lucas Le Pogam Prantsusmaalt töötab koolis majanduse ja infotehnoloogia õpetajana. “Armastan lastele õpetada asju innovaatiliselt ja algatasin ettevõtmise just seepärast, et Euroopa õpilastel on kindlasti midagi üksteiselt õppida,” selgitas ta. “Noorte tervist puudutavad teemad on Euroopas ilmselt üsna sarnased.”

Le Pogami jutu järgi on Prantsuse koolilaste üks suuremaid terviseprobleeme pidev väsimus: noored ei maga küllaldaselt ja kannatavad stressi all.

“Seepärast tahamegi noorte teadlikkust tõsta,” kõneles koordinaator. “Teismelised ei hooli enamasti oma tervisest, aga kasulikud ja kahjulikud harjumused kujunevad välja just noorena ja vale elustiil võib keskeas juba raskeid terviseprobleeme põhjustada.”

Kolme aasta tegevuskava on sisutihe. Sel nädalal arutasid nelja riigi õpetajad Raeküla koolis, kuidas teha kõikide osalevate koolide õpilaste hulgas terviseuuring ja millist tarkvara kasutada kodulehe ja infovahetuse tarvis. Uuringuga püütakse teada saada, kui tervislikult noored toituvad, kas süüakse küllaldases koguses aed- ja puuvilju, kui palju tehakse sporti, kas tarbitakse mõnuaineid.

Järgmisel kohtumisel Saksamaal korraldatakse moto- ja logokonkurss ja sinna sõidavad programmis osalevad Raeküla kooli lapsedki.

Karin Klaus, reporter

Leave a comment